baner
Nachádzaš sa tu:   Home PRVENSTVO OBCE KRUŽLOVÁ
large small default
PRVENSTVO OBCE KRUŽLOVÁ PDF Tlačiť E-mail
Napísal Administrator   
Utorok, 04 August 2020 09:55

PRVENSTVO OBCE KRUŽLOVÁ

V júni 2020 sa začala prvá fáza najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania za 10 rokov – projekt Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 (SODB 2021). Zatiaľ čo niektoré samosprávy sa na prvú fázu sčítania ešte len pripravujú, Kružlová má ako prvá v Prešovskom kraji sčítané všetky bytové jednotky.

Samosprávy majú na sčítanie všetkých domov a bytov v ich kompetencii takmer deväť mesiacov. Za ten čas majú slovenské samosprávy dôsledne a prvýkrát elektronicky zaznamenať údaje o približne troch miliónoch bytov na Slovensku – o ich stave a vybavenosti, prinesú údaje o formách vlastníctva, budeme vedieť počty a podiely neobývaných bytov v regiónoch, ako Slováci bývajú, či preferujú za poslednú dekádu menšie byty alebo naďalej väčšie a ako sa táto preferencia líši podľa regiónov, dozvieme sa, koľko podlažné domy a aké spôsoby kúrenia u nás prevládajú, zistí sa aj napojenie bytov na vodu, plyn a kanalizáciu.

Získané dáta budú slúžiť ako relevantný podklad pre ďalší rozvoj – plánovanie novej infraštruktúry, budovanie ciest, školských a predškolských zariadení, stacionárov pre dôchodcov a odhalí sa aj reálna potreba výstavby nájomných bytov.

Prešovský kraj

V Prešovskom kraji sa na sčítaní pracuje v 665 obciach, pričom 23 obcí je so štatútom mesta. Podiel editovaných bytov v systéme ESDB (Elektronické sčítanie domov a bytov) postupne narastá – v súčasnosti je na úrovni okolo 40 %.Ako prvá toto sčítanie vykonala obec Kružlová. Samospráva za prvý mesiac do systému zaznamenala 100 % bytových jednotiek – celkovo 183 bytov, (čo predstavuje s predchádzajúcim sčítaním realizovaným v roku 2011 nárast o 31 bytov).

Rozhodujúcim dátumom sčítania bude polnoc z 31.12. 2020 na 1.1.2021, kedy bude počet domov a bytov na Slovensku definitívne uzatvorený. Potom nastane druhá fáza projektu – sčítanie obyvateľov, ktoré je naplánované do 31. marca 2021.